Els aliments
. LLEGUMS
Faves
Habas
 

Els orígens de les faves estan a Jericó, en l'era cristiana. Com també hi ha constància en els llibres i en escrits trobats, que ja es consumien en l'Antic Egipte, Grècia i Roma.
Els romans, per exemple, les menjaven per potenciar la seva virilitat.
El costum, que ha existit sempre del Tortell de Reis, l'hem heretat dels romans i van ser ells qui van idear el posar una fava dins del tortell i al que li tocava era el rei de la festa.
Pertany a la família de les lleguminoses, i a la subfamília de les fabàcies. Es consumeixen a l'hivern, de gener a juny.

Varietats
Les faves estan classificades en 3 varietats:
- Faba minor
- Faba equina
- Faba major: aquesta es consumeix fresca i a aquest grup pertanyen les
classes de faves més consumides com:
- Aguadulce
- Muchamiel
- Granadí
- Reina Blanca
- Reina Mora
- Maó

Propietats
La fava posseeix nombroses propietats medicinals importants tant fresca com seca. La cocció de les faves és eficaç per combatre la formació dels càlculs en les vies biliars o urinàries, per aixó es prendrà en infusió. La infusió de faves torrades ès magnífica contra la grip i l'asma, per a aquests casos es beurà a tassetes.
També les faves són bones contra la colitis ulcerosa, inflamació del pàncrees, cirrosi del fetge i tuberculosi. La decocció de les faves és magnífica per als anèmics i malalts dels pulmons, així com per als que pateixen de dolors de costat. Les faves torrades es mengen per augmentar i conservar la memòria, i són apropiades, especialment, per als estudiants. La farina de faves serveix per calmar els dolors a les inflors i aquesta mateixa en cataplasma amb llet, és excel·lent contra les inflamacions. A més, dissol els tumors que es presenten en els òrgans genitals. També la farina és magnífica contra les cremades de tot gènere. De la farina es prepara un ponx que és excel·lent per a la pneumònia, tos, refredat, etc.
Les faves partides s'apliquen contra els abscessos dentoalveolears. La part interna de les beines de la fava verda es fa servir amb bons resultats per suavitzar la pell de la cara. Finalment, les fulles fresques de les faves mòltes amb oli d'ametlles, s'apliquen a les cremades i tota mena d'inflamacions. Són recomanades especialment per:
Colesterol: absorbeix el greix dipositat a les venes
Diürètiques: si es fan infusions amb les seves flors
Alzheimer: gràcies a la lecitina i al turó
Depuratives: antireumàtica, en infusió amb les seves flors
Furóncols: d'ús tòpic, amb l'aigua de bullir les seves fulles
Afrodisíaca (llegenda històrica romana)
Afavoreix el trànsit intestinal.

Consum
Les faves es consumeixen tant crues com cuinades. A Múrcia i en alguns llocs d'Andalusia es prenen en aperitiu crues amb bacallà sec o moixama, pernil, etc.
Les faves cuinades es prenen ofegades, saltejades amb cansalada o pernil, estofades i ja en la cuina moderna s'han fet algunes amanides a base de faves.
Al comprar-les hem de fixar-nos en què la beina estigui ferma, de color verd brillant i que al doblegar-se es trenqui. Si es doblega o es veu pansida és mal senyal i no hem de comprar-les.

Valors nutricionals

Composició per 100 g de porció comestible
Kilocalories
  343
 Hidrats de carbon (g)
59
 Fibra (g)
4
Proteïnes
23
Greix
1,5
Vitamina B1 (mg)
0,35
Vitamina B3 (mg)
0,82
 Calci (mg)
148
Fòsfor (mg)
37
Ferro (mg)
8
mcg = micrograms

Amb el Patrocini de: