·
·
·
·
salut · ·

PROPIETATS DELS LLEGUMS PER LA SALUT
NOSTRES ESPECIALITATS
Cigrons
Faves
Llenties Mongetes Pèsols Soja

Els cigrons aporten hidrats de carboni complexos, d'absorció lenta. Són els més recomanables, ja que produeixen una assimilació gradual de la glucosa.
Aporten gran quantitat de proteïnes però al mateix temps són molt pobres en greixos saturats, per la qual cosa contribueixen a regular el colesterol.
Proporcionen notables quantitats de fibra, cosa que millora el trànsit intestinal i contribueix, a més, que l'absorció dels hidrats de carboni sigui encara més lenta.
Els cigrons aporten molts minerals, sobretot fòsfor, ferro i magnesi.
Són especialment rics en vitamines B1, B6 i àcid fòlic.
L'aportació de carbohidrats i proteïnes el fan molt adequat per a estats d'astènia, nens, adolescents i persones que realitzen esforços físics, com els esportistes.
Pel seu elevat contingut en potassi i l'escassa presència de sodi, el cigró afavoreix la diüresi o excreció de l'orina. Això és beneficiós en casos d'hipertensió arterial, litiasi renal i quan es vol eliminar un excés d'àcid úric.
El cigró és bo per a l'estómac. Per la seva riquesa en fibra, també ajuda a les funcions de l'intestí, combatent el restrenyiment i els paràsits intestinals.
A causa del seu notable contingut en magnesi, fòsfor i vitamines del grup B, necessaris per al sistema nerviós i muscular, el cigró és adequat per afrontar situacions de tensió psicofísica i d'estrès.

Veure fitxa >>

?La fava posseeix nombroses propietats medicinals importants tant fresca com seca. La cocció de les faves és eficaç per combatre la formació dels càlculs en les vies biliars o urinàries. La infusió de faves torrades ès magnífica contra la grip i l'asma, per a aquests casos es beurà a tassetes.
També les faves són bones contra la colitis ulcerosa, inflamació del pàncrees, cirrosi del fetge i tuberculosi. Les faves torrades es mengen per augmentar i conservar la memòria, i és apropiada especialment per als estudiants. La farina de faves és magnífica contra les cremades de tot gènere. De la farina es prepara ponx que és excel lent per a la pneumònia, tos, refredat, etc.
Les faves partides s'apliquen contra els abscessos dentoalveoleares.

Recomanades per
Colesterol: absorbeix el greix dipositat a les venes.
Diürètiques: si es fan infusions amb les seves flors.
Alzheimer: gràcies a la lecitina i al turó.
Depuratives: antireumàtica, infusió amb les seves flors.
Furóncols: d'ús tòpic, amb l'aigua de bullir les seves fulles.
Afrodisíaca (llegenda històrica romana)
Afavoreix el trànsit intestinal.

Veure fitxa >>

?Les llenties contenen un nombre considerable de proteïna per tant els vegetarians les mengen per suplir a la carn.
Ajuden a mantenir equilibrats els nivells de sucre fet per cual es recomanen a les persones amb diabetis perquè redueix la necessitat en els nivells d'insulina.
Són un eficient afrodisíac ja que augmenten la libido i mantenen l'erecció.
Protegeixen el sistema nerviós i ajuden a equilibrar l'estat d'ànim.
Contenen 25% de fibres solubles, el que contribueix a disminuir el colesterol.
Els hidrats de carboni són els més abundants i estan formats fonamentalment per midó.
Són riques en vitamines C, B1, B3 i B6.
Contenen ferro, fòsfor, coure, zinc, seleni (antioxidant), magnesi, àcid fòlic, triptòfan.
Són imprescindibles per a persones amb anèmia, ja que la seva abundància en ferro és fàcilment assimilable. Tanmateix, si bé són molt nutritives, es recomana no consumir quantitats certament excessives.
Aquest llegum ajuda a les persones que fan grans esforços mentals de manera que els estudiants es veuen beneficiats al consumir-la.

Veure fitxa >>

?Entre les seves principals propietats destaquen els hidrats de carboni, les proteïnes i les fibres, alhora que tenen una quantitat certament mínima de greix.
Segons estudis portats a terme, la mongeta és un llegum ideal per a aquelles persones que tinguin un colesterol alt, ja que segons s'ha pogut constatar, ajudarà a rebaixar fins a un 20%. Això és així gràcies a la fibra soluble que conté.
Però la fibra no només destaca per aquesta particularitat, ja que també alleuja i millora el trànsit intestinal i combat el càncer de còlon i el de recte.
És un llegum molt bo per a les persones diabètiques, ja que redueix la velocitat d'absorció de sucres, ajudant a regular la glucosa present en la sang.
Són una font important de proteïnes i si les ajuntem amb l'arròs ens aporten llavors la majoria dels aminoàcids essencials.
Les beines seques de les mongetes, bullides són un bon remei hipoglucemiant és a dir que baixen els nivells alts de sucre (glucosa) en sang.
Ideals per a persones amb treballs físics o en època de creixement a causa del seu gran poder energètic i riquesa en proteïnes.
La seva quantitat de fibra soluble és un dels millors remeis pel el colesterol i les malalties cardiovasculars.

Veure fitxa >>

?Indicat per a diabètics, esforços físics, cansament i debilitat.
Ajuda a eliminar el colesterol.
Bo per al sistema nerviós, l'estat d'ànim, per al son i per als estats de inapetència.
Ajuden al creixement a l'aportar gran quantitat de sals minerals, sobretot ferro i vitamines.
Ajuden a millorar la circulació i la salut del cor.
El seu consum preveu malalties com l'angina de pit o l'infart de miocardi.
Controlen els nivells de sucre en la sang.
Afavoreixen el trànsit intestinal i prevenen el càncer de còlon.
Protegeixen el sistema nerviós i beneficien l'estat d'ànim
Des de fa algun temps són coneguts els beneficis dels llegums (els pèsols ho són) en malalties com la diabetis, això és causa del seu baix índex glucèmic, o el que és el mateix la seva capacitat de retardar l'absorció intestinal del sucre. Això evita, en gran part, les perjudicials corbes de glucèmies que es produeixen després de dinar.
Aquest efecte sobre la glucèmia respon al contingut en fibra i proteïnes de les llegums.

Veure fitxa >>

?Essencialment conté proteïnes, lípids, glúcids i minerals. La soja conté isoflavones (genisteïna, daidceína, gliceteína), i fitoestrògens, substàncies químiques que des de fa alguns anys són objecte d'especial atenció i estudi.
El germen de soja té una densitat de nutrients relativament baixa. Són fonamentalment el gra i els seus productes derivats els que han resultat ser una apreciable font de proteïnes.
Els minerals que conté el gra de soja són principalment el calci, el zinc i el ferro. La biodisponibilitat del calci es veu limitada per la presència dels àcids fític i oxàlic. La del zinc queda també reduïda per l'àcid fític. El ferro encara que està present en quantitats importants, té una escassa biodisponibilitat. És a dir, que absorbeixen escassament.
La soja també és font de fibra soluble i insoluble, els efectes fisiològics són ben coneguts.
La soja conté tots els aminoàcids essencials necessaris per cobrir els requeriments de l'ésser humà per al creixement, el manteniment de les funcions orgàniques. El seu patró d'aminoàcids és un dels més complets dins de les proteïnes vegetals i és molt similar al de les proteïnes animals d'alta qualitat, amb excepció dels aminoàcids sulfurats com la metionina.

Veure fitxa >>Gran via, 514 1° 8 08015 Barcelona · Tel. 93 302.63.96 · info@gremillegums.com